Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2017 07:37 - Обвиниха съпруга на Ирина Бокова за схемата "Азербайджанската пералня", въртяла 2,9 милиарда долара
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 1340 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 05.09.2017 07:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  image

 Изненада за почиталите на Ирина Бокова поднесе едно издание от Острова.

Българска следа в огромна схема за пране на пари, изнася британският вестник "Гардиън".  Разследването на колегите е установило, че елитът на Азербайджан е генератор на мащабна афера за 2,9 милиарда долара, а българинът Калин Митрев, съпруг на Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, е бил част от  тайна схема, с която властите в Азербайджан са налели колосални суми на политици и журналисти. Това е станало в рамките на лобистка кампания, целяща отклоняване на критиките от управлението на президента на страната Илхам Алиев. Той, за справка, е син на покойния Хейдар Алиев, някогашен първи секретар на Азербайджанската комунистическа партия, член на Политбюро на ЦК на КПСС, после и президент на Азербайджан. Просто съвпадение...

Финансистът Калин Митрев е директор от 3 години за България, Полша и Албания в Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон, пише  в."Гардиън", направил със собствени сили мащабното разследване, което условно нарича схемата "Азербайджанската пералня".

Между 2012г. и 2014г. повече от 16 000 плащания са минали по различни канали, като с близо 2.9 млрд. долара е плащано на известни европейци, купувани са луксозни стоки и са прани пари през мрежа от почти непрозрачни британски компании. Не е сигурно, че всички получатали са знаели за първоизточника на средствата, тъй като те са минавали по канали, прикриващи откъде идват, твърди изданието.

„Данните показват платени суми през британски компании на Калин Митрев, българин, назначен в базираната в Лондон Европейска банка за реконструкция и развитие. Сумата от €425 000 за консултантски услуги са му платени от местна азербайджанска компания – Avuar Co. Той признава за плащанията и казва, че са били дължими за легитимни бизнес консултации. Той отрича да е бил наясно с начина, по който те са придобити или с произхода им“, посочват от изданието. Митрев твърди, че е декларирал всички суми в България.

Раследването се основава на поверителни банкови данни, предоставени на датския вестник "Берлингске" и споделени с Проекта за разследване на корупция и организирана престъпност (OCCRP), "Гардиън" и други медии. Информацията обхваща 30-месечен период, пише Дневник.

„Разкритието, че съпругът ѝ е консултирал азербайджанска компания, може да се окаже неудобно за съпругата на Митрев – Ирина Бокова, която бе кандидат за генерален секретар на ООН и в момента е директор на ЮНЕСКО. Бокова връчи едно от най-високите отличия на ЮНЕСКО – медала „Моцарт“ – на първата дама на Азербайджан и вицепрезидент на страната – Мехрибан Алиева. Тя също така организира фотоизложба в щаба на ЮНЕСКО в Париж под надслова „Азербайджан – земя на толерантността“. Фондация Heydar Aliyev бе организатор на събитието.

Плащанията са се случвали във времето, през което Азербайджан беше под огромен натиск заради арести на активисти за спазването на човешките и гражданските права и журналисти, както и за наличието на изборни измами. От изданието посочват, че подобна „дипломация на черния хайвер“ се използва за заглушаване на критики от страна на ЕС и САЩ чрез подкупване на ключови международни чиновници“, припомня terminal 3.

Подробности за раследването са публикувани  в  "Монд" и "Зюддойче цайтунг". То се основава на поверителни банкови данни, предоставени на датския вестник "Берлингске" и споделени с Проекта за разследване на корупция и организирана престъпност (OCCRP), "Гардиън" и други медии. Информацията обхваща 30-месечен период.

"Биволъ" твърди, че "около 800 000 евро от азърбайджанските милиарди са стигнали до български фирми и физически лица. Преводите към български банки са 19 на брой и са датирани от август 2012 до октомври 2014г.", както и че част от плащанията са за съвсем легитимни цели.
Фактор
http://www.faktor.bg/bg/articles/ulichiha-sapruga-na-irina-bokova-v-shemata-azerbaydzhanskata-peralnya-za-2-9-miliarda-dolara



Гласувай:
6



1. kolevn38 - Това е положението - от свинята лебед не става, тем паче от червените свине - само лешояди.
05.09.2017 07:54
Гнусна и долна червеносвинска измет - където е стъпила, само гешефти, далавери, смърт, убийства и мъчения.
цитирай
2. veshter - Из коментарите под статията из нета:
05.09.2017 08:04
Калин Митрев бе първият изпълнителен директор на Центъра за масова приватизация при правителството на Жан Виденов. В края на това управление той бе изпратен като представител на България в ЕБВР. Бил е изпълнителен директор на Индустриален Холдинг България. Сочеха го като човек на вече забравения скандален политическо-бизнес кръг при онова управление - „Орион" на Румен Спасов и Всека Меджиджиева. В резюме – Бойко Борисов тайно е подкрепял Ирина Бокова и явно – Кристалина Георгиева. Т.е. е подкрепял два върло червени рода – единият Бокови, другият – Кинови (съпружеската фамилия на Кристалина). Тайно е подкрепял съпруга на първия род и съпругата на втория. Това са два вида роден червен капитал – живковски и антиживковистки, свързани с два вида руски капитал – енергийно-суровинен и военно-промишлен, чиято истинска кандидатура респективно бяха двете лелки. Само наивници или съвсем заслепени хора не могат още да проумеят, че това правителство е компромисът между различните червени кланове, които продължават да дърпат конците – но зад завесата. И битката на опозицията на властта (БСП) срещу властта на самата нея (ГЕРБ) е битка между червените кланове, защото баницата на трапезата – парите попривършиха.
цитирай
3. batogo - !!!:))) Поздравления за постинга!
05.09.2017 09:19
А коментарът на Вещер е дълбоко закодираната в управлението на България истина за червената чума, осакатяваща живота на българите от десетилетия насам.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4088134
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5073
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031